2014 m. liepos 17 d., ketvirtadienis

Apmąstymai apie tikrumą

Iš kur man žinoti, kad Tu egzistuoji? Kaip galiu būti tikra, kad egzistuoja pasaulis? Gal viskas yra tik iliuzija?

Smegenys yra galingas ir įdomus organas. Stimuliuojant tam tikras smegenų sritis, galima sukelti pojūčius, vaizdus, sužadinti atsiminimus, priversti judinti kojas, rankas. Smegenys valdo visą mūsų egzistenciją. Kad ir ką darytum, kad ir ką justum, viskas yra smegenų veiklos rezultatas. Pasaulio mes nesuvokiame tiesiogiai, įvairūs dirgikliai stimuliuoja mūsų jutimo organus, o smegenys interpretuoja gautus signalus kaip vaizdą, garsą, spalvą. Bet lygiai tuos pačius pojūčius įmanoma sukelti tiesiog stimuliuojant smegenis elektrodais. Smegenys sukuria visą mūsų pasaulį. Tad kaip žinoti, kad jos stimulus gauna iš išorinio pasaulio, o ne iš elektrodų? Galbūt mūsų smegenys išimtos iš kūno, patalpintos inde ir prie jų prijungti elektrodai, kurie ir kuria mūsų realybę?

Kaip žinoti? Kaip patikrinti? Deja, tai neįmanoma, nebent tas, kas prijungė mūsų smegenis, mums tai atskleistų. Negalime būti tikri, kad pasaulis yra tikras. Kad egzistuoja kiti žmonės. Bet laikomės prielaidos, kad pasaulis yra tikras ir kad kiti žmonės taip pat yra tikri, o ne robotai, neturintys sąmonės. Net nesusimąstome, kad gali būti kitaip. Ir tai nebūtinai smegenys su elektrodais. Tai gali būti ir visas kūnas. O gali nebūti nei kūno, nei smegenų. Galbūt mes esame kažkieno kompiuterio programa. Galbūt pasaulis yra tik kompiuterinė simuliacija.

Niekuo negalime būti tikri. Net ir savo mintimis. Galbūt mums jas kažkas įdėjo? Jeigu kažkas sukūrė šį pasaulį, sukūrė žmones, sukūrė mane, tai gal kažkas kuria ir mano mintis? O kas tokiu atveju yra sąmonė? Bežadis stebėtojas, neturintis galios nieko pakeisti?

Įdomu, kad mokslas, bandydamas paaiškinti sąmonę, jos neranda. Nėra konkrečios smegenų srities, atsakingos už sąmonę. Nėra ir vienos srities, kuriančios mūsų Aš-vaizdą. Yra daugybė atskirų sričių, atsakingų iš skirtingus Aš aspektus. O kaip dėl sąmonės? Manoma, kad už ją atsakingos smegenys kaip visuma. Bet kitas variantas – sąmonė yra iliuzija, ji neegzistuoja. Aš yra iliuzija, sąmonė yra iliuzija. Tad pasakymas „Mąstau, vadinasi, egzistuoju“ čia nebetinka. O tai kas tada egzistuoja? Negalime būti tikri išorinio pasaulio egzistencija. Bet, pasirodo, mūsų pačių kaip sąmonės egzistavimas taip pat nėra garantuotas. Tad kas yra tikra? Ar viskas, absoliučiai viskas, yra iliuzija?

Kas mes esame? Kur mes esame? Ar esame vieni visatoje? Ar yra viena visata? Ar mes gyvename simuliacijoje? Ar egzistuoja laisva valia? O gal kažkas mus valdo, kaip žaidime The Sims? O galbūt kažkas, kas sukūrė mūsų visatos simuliaciją, net nežino, kad mes egzistuojame? Galbūt mes per maži, kad mus galėtų pastebėti? Galbūt mūsų visata yra mechanizmas, atliekantis tam tikrą darbą, o mes – tik bakterijos ant to mechanizmo detalių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą