2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Savitas rašymo stilius

Įdomu... Juk turbūt kiekvienas žmogus turi savitą rašymo stilių. Turiu omenyje ne raštą, o pačius parenkamus žodžius, sakinių išdėstymą, daromų klaidų ypatumus ir panašius dalykus. Tikriausiai įmanoma atskirti, kas parašė kokį nors tekstą. Taip pat ar dviejų tekstų autorius yra vienas ir tas pats žmogus, ar tai - skirtingi individai. Jei gerai atsimenu, kažkada girdėjau, kad panašius dalykus gali nustatyti specialios kompiuterinės programos. O gal mačiau per filmą. Bet jei rodo per filmus, tai turbūt ir iš tiesų tokios programos egzistuoja.
O ar gali žmogus atpažinti teksto autorių pagal rašymo stilių? Manau, kad pasipraktikavęs galėtų. O juk tam tikrų dalykų mokytojai ir dėstytojai perskaito begales darbų. Jie turėtų sugebėti atskirti žmonių rašymo stilių. Tai ar iš tiesų įmanoma apgauti mokytoją ar dėstytoją, jam pateikiant ne savo rašytą darbą kaip savą? Galbūt dažnai jie tiesiog neįsigilina ir nebando atskirti, ar tą darbą parašė tas žmogus, ar ne. Tai tikriausiai reikalautų daug pastangų.
Bet jei ir atpažintų, kad darbą parašė ne pats žmogus, kas tuomet? Jei darbą nuplagijavo, tuomet dar įmanoma kažkur tokį darbą atrasti ir įrodyti, kad jį parašė ne pats žmogus. Bet jei darbas specialiai užsakytas ir parašytas kito žmogaus? Tuomet mokytojas ar dėstytojas gali žinoti, kad tai ne to žmogaus darbas, tačiau jis neturėtų, kaip to įrodyti. Kaip tuomet vertinti tokį darbą? Greičiausiai iškyla dilema. Darbas geras, tačiau jį rašė ne tas žmogus, o tu niekaip to negali įrodyti. Na, galėtum, bandytum aiškinti, kad štai šio žmogaus rašymo stilius yra toks, jis savo darbuose naudoja būtent tokius žodžius, o šis darbas parašytas visai kitaip. Bet tai nebūtų pagrįstas įrodymas, kadangi trūktų svarių teisinių argumentų.
Įdomu, ar yra specifinis mokslas, kuris tyrinėja žmonių rašymo stilių ir siekia atskirti tekstų autorius? Galbūt galėčiau tapti tokio mokslo specialiste... Manau, jau dabar turėčiau šiokių tokių sugebėjimų šioje srityje, tačiau, be abejo, reikėtų ir daugiau pasipraktikuoti.